Jak przygotować chłodniki i zupy owocowe na zimno?

W upalne lato nie ma nic smaczniejszego na obiad niż zupka na zimno. Szczególnie polecam chłodniki i zupy owocowe, które nie tylko zaspokoją głód ale dzięki zawartości owoców "poskromią" również apetyt na słodycze.Zupy owocowe dzięki kolorowemu apetycznemu wyglądowi sprawią że każdy niejadek się na nie skusi.

  • brzoskwinie, wino, sok pomarańczowy, żółtka, cukier, woda, biszkopty,czereśnie, jogurt, rodzynki,cynamon, nalewka wiśniowa, serek mascarpone, białka, cukier, cukier waniliowy,banany, papryczki chili, bezy,jagody, budyń waniliowy,arbuz, truskawki, melon, imbir, płatki migdałowe
1

Chłodnik brzoskwiniowy na winie
brzoskwinie - 0,5 kg
białe wytrawne wino - 0,5 butelki
sok pomarańczowy - 1 szklanka
żółtka - 2 szt
cukier -10 dag
woda - 1 szklanka
biszkopty - 1 paczka
Brzoskwinie myjemy, przekrawamy, usuwamy z nich pestki. Jedną odkładamy do dekoracji a pozostałe wrzucamy do garnka i zalewamy wrzątkiem tak by były do połowy zakryte. Gotujemy pod przykrywką ok. 10 min. Miękkie owoce miksujemy blenderem. Do owoców dodajemy żółtka i cukier i dokładnie ubijamy trzepaczką. Dolewamy wodę, sok pomarańczowy i wino. Dokładnie mieszamy. Zupę wkładamy do lodówki na kilka godzin. Podajemy schłodzoną, ozdobiona cienkimi paseczkami odłożonej brzoskwini oraz kawałkami biszkoptów.


2

Chłodnik czereśniowy
czereśnie - 0,5 kg
jogurt naturalny - 3 szklanki
rodzynki - 3 łyżki
cynamon - szczypta
cukier waniliowy - 1 łyżka
cukier puder - do smaku
Czereśnie myjemy, osączamy, drylujemy. Do czereśni wlewamy o,5 szklanki zimnej, przegotowanej wody i miksujemy razem blenderem. Powstałą masę mieszamy z zimnym jogurtem i rodzynkami /możemy je uprzednio namoczyć w letniej wodzie/, dodajemy do smaku cukru pudru, oprószamy cynamonem i cukrem waniliowym. Przed podaniem chłodzimy w lodówce.


3

Chłodnik bananowy z nutką pikanterii
banany - 5 szt
jogurt naturalny - 2,5 szklanki
cukier - 2 łyżki
papryczki chili - 4 szt
sól, pieprz - do smaku
Banany /dojrzałe ale nie przejrzałe, bez ciemnych plam/ obieramy, odcinamy ciemne końcówki i kroimy w kostkę. Kilka kostek odkładamy do dekoracji a resztę miksujemy z jogurtem, cukrem oraz solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowany chłodnik wstawiamy do lodówki i chłodzimy. Papryczki chili myjemy, przekrawamy, usuwamy pesteczki i kroimy w drobna kostkę. Chłodnik przelewamy do miseczek, dekorujemy odłożonymi kawałkami bananów i chili.


4

Chłodnik jagodowy z bezikami dla dorosłych
jagody - 3,5 szklanki
cukier - 3 łyżki
słodkie czerwone wino - 1 szklanka
budyń waniliowy - 1 płaska łyżka
woda źródlana - 4 szklanki
małe bezy lub duże rozkruszone - do dekoracji
Do wody dodajemy cukier i zagotowujemy. Gdy się zagotuje wlewamy rozmieszany w trzech łyżkach zimnej wody budyń. Ponownie zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu ok. 3 min. Umyte i odsączone jagody wrzucamy do wody z budyniem, wlewamy wino i podgrzewamy ale nie zagotowujemy by owoce nie popękały. Zupę zestawiamy z ognia i mocno chłodzimy. Chłodnik przed podaniem ozdabiamy na talerzach bezami.


5

Chłodnik arbuzowo -truskawkowo-melonowy z biszkopcikami
arbuz - 0,5 kg
truskawki - 25 dag
melon miodowy - 25 dag
starty imbir - płaska łyżeczka
płatki migdałowe - 2 łyżki
listki mięty, małe biszkopciki - do dekoracji
Arbuza i melona oczyszczamy z pestek, drobno kroimy, mieszamy z imbirem a następnie miksujemy blenderem na jednolitą masę. Truskawki opłukujemy, oczyszczamy z szypułek, miksujemy blenderem. Jeśli nie lubimy w zupie pesteczek możemy pulpę truskawkową przetrzeć przez gęste sito. Następnie masę truskawkową mieszamy z masą arbuzowo-melonową. Wstawiamy na dwie godziny do lodówki. Przed podaniem zupę posypujemy płatkami migdałowymi i ozdabiamy listkami mięty i biszkopcikami /biszkopty mogą być czerstwe - wówczas ścieramy je na tarce lub rozkruszamy/.


6

Zupa truskawkowa
truskawki - 0,5 kg
cukier puder - 2 łyżki
nalewka wiśniowa - 2 łyżki
serek mascarpone - 1 łyżka z czubkiem
pieprz cayenne - 0,5 łyżeczki
białka - 2 szt
cukier - 1 łyżka płaska /do białek/
kilka truskawek i listki mięty - do dekoracji
Truskawki opłukujemy, usuwamy szypułki, miksujemy na gładką masę a następnie przecieramy przez gęste sito by usunąć pestki. Do uzyskanej masy dodajemy cukier, serek mascarpone i nalewkę. Mieszamy i wstawiamy na 2 godz. do lodówki. Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Schłodzoną zupę rozlewamy na talerze, dekorujemy truskawkami, listkami mięty i porcjami ubitych białek.


Przeczytaj teraz:

  1. Renata Janicka

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 16.07.2012

Komentarze

fajne

Ostatnio zmieniony: 2013-04-12 16:00:02