Jak NIE używać naczyń teflonowych?

Do czego służą patelnie - wiemy chyba wszyscy. I znakomita większość wie też, że naczynia teflonowe należy traktować delikatnie. Nie wszyscy jednak wiedzą, jak ich NIE traktować.

  • Naczynie teflonowe.
1

Nie używaj ostrych, metalowych łyżek, widelców, noży do przewracania, mieszania potraw przygotowywanych w naczyniach teflonowych - momentalnie zarysujesz delikatną powierzchnię i naczynie trzeba będzie wyrzucić.


2

Nie używaj żadnych proszków ani mleczek (nawet tych najdelikatniejszych w działaniu), ani drucianych lub plastikowych czyścików do czyszczenia powierzchni teflonowych. Powierzchnia się zarysuje. Nawet, jeśli uszkodzeń nie zauważysz po pierwszym takim czyszczeniu, dojrzysz je po drugim lub kolejnym szorowaniu.


3

Nie próbuj w teflonowym naczyniu przygotowywać karmelu - powłoka będzie po takiej akcji kulinarnej wyglądać jak po najcięższym szorowaniu patelni.


4

Nie nagrzewaj za mocno naczyń teflonowych - potrawy najzwyczajniej się przypalą, a samo naczynie może zacząć wydzielać niebezpieczne substancje.


5

Uwagi i spostrzeżenia

  • Jeśli powłoka teflonowa ulegnie uszkodzeniu, najlepiej naczynie wyrzucić - cząstki teflonu mogą bowiem przedostawać się do potraw.


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie
  1. Katarzyna Kozik

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
    1. 18.09.2009

    Komentarze

    Dużo zależy od dobrej jakości patelni. Pozdrawiam

    Ostatnio zmieniony: 2011-02-28 22:28:43

    Nie wiem czy wiecie, ale test dobrej patelni teflonowej polega własnie na zrobieniu w niej karmelu :)