Chłodnik litewski po polsku - idealna zupa na upały

Lata to okres gdzie na stołach będzie dominować standardowa polska mizeria, sałata ze śmietaną, itp. Gorąca zupa w upał nie zawsze jest smaczna - dziś przedstawię wam przepis na alternatywną zupę na cieplejsze dni.

  • pęczek botwinki z buraczkami
  • 3 szklanki kefiru, mleka zsiadłego lub jogurtu naturalnego(najlepiej greckiego)
  • 1 szklanka gestej śmietany (np.18%)
  • po 4 łyżki posiekanego koperku i szczypiorku
  • 1 długi ogórek zielony lub małosolny
  • pęczek rzodkiewek
  • sok z cytryny do smaku
  • 4 jajka na twardo
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, cukier do smaku
1

Botwinkę musimy umyć, drobno posiekać razem z buraczkami.
Następnie ugotować w niewielkiej ilości wody posłodzonej i zakwaszonej sokiem z cytryny - wystudzić.


2

Ogórka umyć, obrać, pokroić w kostkę.
Rzodkiewki umyć i również pokroić w kostkę.
Koperek i szczypiorek umyć i drobno posiekać.


3

Zsiadłe mleko wymieszać dokładnie ze śmietaną, dodać botwinkę, rzodkiewkę, ogórek, koperek, szczypiorek, zmiażdżony czosnek, dokładnie wymieszać.
Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem. Jeśli smak jest mało wyrazisty, można dodać łyżkę koncentratu buraczanego dla poprawienia kontrastu smakowego.


4

Zsiadłe mleko wymieszać dokładnie ze śmietaną, dodać botwinkę, rzodkiewkę, ogórek, koperek, szczypiorek, zmiażdżony czosnek, dokładnie wymieszać.
Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem. Jeśli smak jest mało wyrazisty, można dodać łyżkę koncentratu buraczanego dla poprawienia kontrastu smakowego.


Przeczytaj teraz:

źródła zdjęć: Własne

  1. Artur Guźliński Artur Guźliński

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 21.05.2014

Komentarze