Jak przyrządzić zupki dla niemowląt ?

W pierwszych tygodniach życia dziecka najważniejsze jest mleko matki. Trzeba jednak pamiętać, że z czasem nasze dziecko będzie potrzebowało większej ilości składników odżywczych. Aby urozmaicić posiłek naszej pociechy podaje kilka przepisów na zupki dla niemowląt. Niemowlęciu 3-miesięcznemu, które pierwszy raz dostaje zupę z warzyw, należy podawać sam wywar bez przetartych jarzyn. W miarę tego jak dziecko przyzwyczaja się do spożywania jarzyn, zwiększa się porcje jarzyn przetartych do zupy. Najpierw daje się marchewkę i kawałek pietruszki, później kawałek buraka i kalafior. Groszek i kapustę można podawać niemowlakom starszym.

1

ZUPA Z WARZYW

Składniki: 1,5 szklanki wody, marchewka,kawałek pietruszki,kawałek pora,pół małego kalafiora, pół łyżeczki świeżego masła, żółtko, cukier,sól.



Włoszczyznę należy dobrze oczyścić, opłukać,poszatkować i zalać wodą. Następnie dodajemy kilka ziarenek soli oraz cukier i gotujemy do miękkości. Zupkę należy przecedzić, a jarzyny przetrzeć. Na wywarze gotujemy kaszę mannę (grysik) lub lane ciasto. Podajemy z przetartymi jarzynami i surowym masłem.


2

ZUPA KALAFIOROWA

Składniki: 1,5 szklanki wody, marchewka, kawałek pietruszki, kawałek pora, pół małego kalafiora, pół łyżeczki świeżego masła, żółtko, cukier,sól.



Warzywa dokładnie płuczemy, obieramy,szatkujemy i gotujemy. Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy aż będzie miękki. Wlewamy tyle wody aby było dość zupy. Ugotowane jarzyny przecieramy przez sito,solimy lub słodzimy do smaku. Na koniec dodajemy surowe masło oraz pół lub całe żółtko.


3

BARSZCZ CZYSTY

Składniki: 2 szklanki kwasu z buraków, łyżeczka świeżego masła, cukier, majeranek, sól



Kwas mocno grzejemy( ale nie gotujemy!), solimy i słodzimy do smaku. Przed podaniem dodajemy surowe masło oraz szczyptę rozdrobnionego majeranku. Podajemy zupkę z ugotowaną na gęsto i pokrajaną w kostkę kaszą manną, ziemniakami lub uszkami z warzyw.


4

BARSZCZ Z JABŁKIEM

BARSZCZ Z JABŁKIEM

Składniki: włoszczyzna, buraki ćwikłowe, jabłko, cukier,sól



Gotujemy włoszczyznę oraz oddzielnie buraki w skórce. Miękkie buraczki obieramy,ścieramy na tarce i ,łączymy z wywarem z warzyw. Do tego dodajemy tarte jabłko i doprawiamy do smaku solą oraz cukrem.



SMACZNEGO !


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie

źródła zdjęć: Emilia Kołder- "Kuchnia śląska"

  1. Katarzyna Chodak Katarzyna Chodak

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 01.10.2014

Komentarze

Fajna porada ;) Pozdrawiam