Jak prawidłowo nakryć do stołu?

Dobrze nakryty stół jest podstawą każdego wspólnie zjadanego dania, niezależnie gdy w gronie najbliższych czy przy wyprawianiu przyjęcia. Aby zrobić to prawidłowo, należy trzymać się garstki zasad.

1

Wszystkie naczynia i sztućce powinny obowiązkowo być czyste i wypolerowane na błysk. To absolutna podstawa, ponieważ drobne pomyłki w nakryciu można wybaczyć, niechlujności – nie.


2

Każde nakrycie powinno być zaopatrzone w serwetkę do wycierania rąk. Musi znajdować się na talerzu bądź po jego lewej stronie.


3

Sztućce układamy w kolejności ich użycia. Liczymy od tych znajdujących się najdalej od talerza.


4

Widelce kładziemy po lewej stronie nakrycia, noże natomiast po prawej. Widelce kładziemy grzbietami do dołu, ostrze noża natomiast układamy w taki sposób by było skierowane w stronę talerza.


5

Kieliszki układamy w prawym górnym rogu. Tak samo, jak sztućce, w kolejności ich użycia.


6

Salaterkę lub talerzyk na sałatkę umieszczamy natomiast w lewym górnym rogu.


7

opis porady


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie
  1. Ewelina Zaradni.pl Ewelina Zaradni.pl

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 01.08.2009

Komentarze

w sumie większość to oczywiste rzeczy, ale dla kogoś kompletnie nieodbytego zapewne przydatna. :)

Ostatnio zmieniony: 2011-11-13 14:25:18

Bardzo przydatna i praktyczna porada. Każdy może z niej skorzystać!

Ostatnio zmieniony: 2011-03-24 14:08:52