5 sposobów na poprawę żyzności gleby

Gleba jest podstawową materią gromadzącą składniki pokarmowe dla roślin, chcąc mieć zdrowy ogród dbajmy o podłoże w którym rosną rośliny. W glebie żyje olbrzymie bogactwo mikroorganizmów, od ich zdolności przetwarzania martwej materii zależy stan naszego ogrodu. Powinniśmy dążyć do utrzymania równowagi biologicznej w glebie.

1

Spulchnianie

Gracowanie, grabienie, przekopywanie, orka, to czynności polegające na odwracaniu i mieszaniu wierzchniej warstwy podłoża, stosowane od stuleci w rolnictwie konwencjonalnym poprawiają strukturę, przerywają parowanie wody i niszczą chwasty, ale nie prowadzą do wzrostu żyzności gleby.


2

Okopywanie roślin

Zabieg polegający na przysypywaniu dolnej części łodyg, robieniu kopczyka wokół rośliny, bardzo często stosowany w rolnictwie i warzywnictwie. Korzystnie na taki zabieg reagują: groszek, fasola, pomidor, por, rośliny bulwiaste. Wpływa on pozytywnie na rośliny, poprawia przyswajalność i strukturę ale też nie powoduje wzrostu żyzności gleby.


3

Ściółkowanie

Ściółkując glebę zbliżamy się do natury, w metodzie tej wykorzystujemy optymalnie słońce, wiatr, deszcz, korzystne warunki dla roślin skutkują obfitością plonów. Jest to częsty zabieg stosowany w ogrodach ekologicznych, permakulturowych, oraz w ogrodnictwie ozdobnym. W naturze każdy skrawek podłoża zarośnięty jest przez rośliny i każdy centymetr gleby pokryty jest martwą materią, która rozkładana na czynniki proste przez mikroby i grzyby, staje się przyswajalna i jest wprowadzana jest do obiegu jako pokarm dla roślin. Na ściółke nadają sie: kora, szyszki, torf, kompost, siano, słoma, trawa po skoszeniu trawnika, pocięte części roślin, trociny. Na ogrodach ozdobnych używa się kilku z wyżej wymienionych materiałów, powinny spełniać dwie funkcje: estetycznie wyglądać i zabezpieczać rośliny. Do tego celu wykorzystujemy kore sosnową, torf, szyszki, grys, keramzyt. Na ogrodach ozdobnych pod ściółkę zakłada się agro-włókninie, która zabezpiecza przed chwastami wieloletnimi, daje dodatkową ochronę roślinom. W ogrodzie warzywnym na ściółkę wykorzystuje się materiał nie zakwaszający gleby, słomę, siano, kompost, odkwaszony torf, trociny z drzew liściastych. Inne materiały lepiej przekompostować i dopiero wtedy wykorzystać jako ściółkę.


4

Podłoża

Różnego rodzaju podłoża dodane do gleby w ogrodzie podnoszą jej wartość odżywczą.
W podłożach najważniejszy jest odczyn, który ma kluczowe znaczenie dla systemu korzeniowego. Powinniśmy dobrać do roślin odpowiednie pH podłoża, należy więc poznać preferencje roślin, które mamy w ogrodzie. Wbrew pozorom nie jest to takie trudne, w każdym centrum ogrodniczym udzielą nam wyczerpujących informacji.
W ostateczności możemy zakupić kwasomierz i samemu zbadać glebę, w razie potrzeby zastosować nawozy zakwaszające np. Siarczan amonu lub odkwaszające np.wapno. Firmy ogrodnicze mają w olbrzymią ofertę ziemi ogrodowej, Można też wykorzystać samodzielnie wykonany kompost.


5

Nawozy

Nawozy dzielimy na dwie podstawowe grupy: organiczne i chemiczne. Organiczne to obornik, ptasie guano, biohumus, preparaty mikrobiologiczne.
Nawozy sztuczne dzielimy w zależności od zawartości głównego składnika na azotowe, fosforowe, potasowe, wapniowe, magnezowe. Wyróżniamy też nawozy uniwersalne, specjalistyczne, mikroelementowe, nawozy o spowolnionym działaniu. W przypadku nawozów sztucznych wprowadza się do gleby szereg pierwiastków , które bezpośrednio karmią rośliny, natomiast nawozy organiczne najpierw są rozkładane przez organizmy glebowe na składniki lepiej przyswajalne a dopiero potem pobierane przez rośliny.


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie
zdjęcie
zdjęcie
  1. Hanna Graefling

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 21.01.2014

Komentarze